EcoBlog

Zaštita solarnih panela od tuče

EcoFlow-Zastita-solarnih-panela-od-tuce
Popis sadržaja

Solarni paneli su iznenađujuće otporni. U većini oluja, mogu izdržati vremenske neprilike koje dolaze. Čak i tuča obično nije dovoljna da ošteti vaše solarne panele. Međutim, u slučaju teških oluja s tučom, udarci mogu biti prejaki za panele.

Dobra vijest je da niste potpuno prepušteni milosti vremena; postoje koraci koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoje panele i investiciju. Od odabira pravih panela do postavljanja barijera, možete izbjeći gubitak panela u sljedećoj oluji s tučom.

Umjesto da se pomirite s oštećenjem od oluje, posvetite neko vrijeme pripremi za potencijalne najgore oluje koje bi mogle doći. To vam može pomoći da izbjegnete potrebu za popravkom ili zamjenom vaših solarnih panela.

EcoFlow Zaštita solarnih panela od tuče

8 Načina kako zaštititi solarne panele od tuče

Polazišna točka vašeg solarnog energetskog sustava su fotovoltaički (PV) paneli. PV paneli su postavljeni na vašem krovu ili drugdje neometano kako bi prikupljali sunčevu svjetlost i pretvarali je u električnu energiju. Budući da su solarni paneli izloženi na otvorenom, može vas brinuti da su staklo ili drugi materijali lak plijen za sve što je teže od kiše.

Srećom, to nije slučaj. Solarni paneli mogu podnijeti udarce i nastaviti raditi. Kaljeno staklo na površini obično je dovoljno snažno da većina tuča neće oštetiti vaše panele.

Unatoč otpornosti kaljenog stakla, ekstremni vremenski uvjeti s tučom mogu biti dovoljni da oštete panele.

Da biste ih zaštitili od najgorih oluja s tučom, trebali biste poduzeti mjere opreza - počevši od trenutka kada kupujete panele.

 1. Kupite panele s ocjenom UL 61730, UIC 61730 ili IP68

  Prvi korak u zaštiti solarnih panela od tuče je kupnja otpornih panela. Materijali koji se koriste u proizvodnji solarnog panela određuju njegovu izdržljivost.
  Dok su većina panela proizvedenih danas relativno otporna, paneli s ocjenom UL 61730 prolaze testiranje kako bi izdržali udarce tuče od jednog do tri inča, putujući brzinom do 142 km/h. Kupnja panela koji zadovoljavaju ovu razinu certifikacije može zaštititi vaše solarne panele gotovo u svakoj oluji.
  Još jedna ocjena koju bi svi čvrsti solarni paneli trebali imati je ocjena IP68. Ocjenom IP68 potvrđuje se da je panel vodootporan i otporan na prašinu. Sekundarna šteta može nastati od puknuća panela od tuče i prodora propuštanja, stoga želite panele ocijenjene za sve prijetnje koje donosi tuča.
  Većina panela proizvedenih danas zadovoljava ovaj standard. Vaše su šanse vrlo male da će tuča ozbiljno oštetiti vaše solarne panele.
  S obzirom na to da su se vremenski događaji u proteklim godinama pojačali, uz upozorenja da će se s klimatskim promjenama vjerojatno povećati i tuče, poduzimanje dodatnih mjera od suštinske je važnosti. To vam može pružiti bolju zaštitu i veći mir uma pri susretu s tim olujama.

   

 2. Koristite zaštitne pokrove

  Kada je najavljena tuča, možete prekriti svoje panele kako biste spriječili oštećenje. Tvrdi pokrov pruža najbolju zaštitu od udara.
  Tvrdi pokrovi potpuno štite panele, podnoseći punu snagu tuča ili drugih vremenskih događaja, ostavljajući solarni panel ispod njega.
  Nedostatak je što ovi poklopci ne propuštaju svjetlost, pa vaši paneli ne mogu prikupljati solarnu energiju dok su pokriveni. Trebate se sjetiti ponovno skinuti zaštitu kad oluja prođe, ili ćete izgubiti korist koju pokušavate zaštititi ne dopuštajući panelu da prikuplja i pretvara sunčeve zrake u električnu energiju.
  Kao što biste mogli očekivati, mekani pokrov pruža manju zaštitu od oštećenja od tuče. On smanjuje zvuk i udarce tuče o staklo. Međutim, oni su nešto lakši za rukovanje od tvrdih poklopaca. U većini oluja s tučom, to je dovoljno za zaštitu vaše investicije.

   

 3. Raspršite sloj metakrilata

  Metakrilat je relativno jeftin sprej monomer koji možete koristiti za zaštitu svojih panela. Prednost mu je što vaš solarni niz još uvijek može primati i pretvarati sunčevu svjetlost nakon što ga raspršite na fotovoltaičke panele.
  S druge strane, morate procijeniti pravu količinu kako bi pružila dovoljnu zaštitu. Također biste trebali izbjegavati prskanje metakrilata na metalne dijelove panela, jer to može oštetiti i smanjiti učinkovitost provođenja električne energije.
  Metakrilat je jedan od najpovoljnijih zaštitnih slojeva koje vaš solarni panel može imati. Previše metakrilata može oštetiti sposobnost panela da prikuplja i pohranjuje energiju iz sunčeve svjetlosti. Željet ćete pažljivo slijediti upute, možda izolirajući mali dio prvo kako biste bili sigurni da nanosite pravu razinu.

   

 4. Zaštitite panele žičanom mrežom

  Žičana mreža oko panela može pružiti čvrsto pokrivanje koje sprečava udarce tuče izravno na panel. Ovaj pristup također dopušta prolazak sunčeve svjetlosti kako bi paneli mogli raditi i pruža barijeru koja štiti od velikih tuča.
  Morate se pobrinuti da koristite odgovarajuću raspodjelu žičane mreže. Rupe moraju biti dovoljno velike da propuste svjetlost, ali dovoljno male da spriječe najopasniju tuču da prođe.
  Opasnost ovdje dolazi od nedovoljno učinkovitog osiguranja. Ako žičana mreža nije čvrsto pričvršćena, vjetar je može odvaliti. Svaka praznina u mreži izložila bi vaše panele udaru tuče. Pokrov mora biti dovoljno jak da izdrži tuču, ali dovoljno fleksibilan kako bi se pričvrstio na panel.
EcoFlow Zaštita solarnih panela od tuče 3
 1. Prilagodite kutove svojih panela

  Jedan od ključeva održavanja vašeg solarnog sustava na vrhunskoj učinkovitosti događa se tijekom instalacije. Stručni instalater može pomoći osigurati da su kutovi ispravni za maksimalno prikupljanje energije. Međutim, ta pozicija također može postati ključna kada tražite zaštitu od oštećenja od tuče. Možda ćete htjeti promijeniti orijentaciju kako biste izbjegli maksimalni udar tuče.
  Automatski prilagodnik kuta solarnog panela omogućuje vam promjenu kuta panela. Baš kao što imaju optimalan kut za primanje izravnog sunčevog svjetla za najučinkovitije prikupljanje solarnene energije, imaju i kut pod kojim će preuzeti najveći udarac od tuče. Ako možete prilagoditi ove kutove, možete učinkovito smanjiti udar velikih tuča.
  Ponovno, oprez je ovdje ključan. Ako koristite automatski prilagodnik, trebat ćete premjestiti panele natrag u optimalan položaj za prikupljanje energije nakon što oluja prođe. Ako to ne učinite, izgubit ćete dio učinkovitosti postavljanja panela tamo gdje maksimiziraju dolaznu sunčevu svjetlost.
  Ako imate prijenosne solarne panele, također možete zaobići ovaj problem. Kada prognoza najavljuje tuču, jednostavno rasklopite prijenosne panele i pohranite ih unutra radi sigurnosti.
   
 2. Redovito pregledavajte svoje panele

  Kao i na vjetrobranskom staklu vašeg automobila, male pukotine brzo mogu postati velike. Solarni paneli su slični u tom pogledu; tuča koja možda ne bi oštetila potpuno neoštećeni panel može pogoršati probleme na puknutom panelu.
  Iz tog razloga morate pratiti stanje svog solarnog niza tijekom vremena i redovito obavljati održavanje. Popravite bilo kakvu štetu koju prepoznate prije nego što oluja pretvori manji problem u veći.
  S fleksibilnim solarnim panelima - izrađenim od tankog filma monokristalnih fotovoltaičkih ćelija - vaš sustav možda može izdržati tuču. No, kod krovih sustava koji koriste čvrste solarne panele, oštećenje jednog panela može ugroziti učinkovitost cijelog niza.
  Često male pukotine ne utječu na ukupnu učinkovitost vašeg solarnog energetskog sustava. Bez vizualnog pregleda, pukotine mogu proći nezapažene prije nego što oluja pogodi. Međutim, nakon što tuča pogodi ta osjetljiva mjesta, izloženi ste ozbiljnoj šteti. Koristite vizualne preglede i redovito održavanje kako biste spriječili te probleme prije nego što se pojave.
  Ako tijekom pregleda prepoznate probleme, kontaktirajte proizvođača ili ovlašteni servis. Možda će vam biti potrebno proći kroz osigurateljske procedure kako biste dobili pokriće za popravke ako još uvijek niste zaštićeni jamstvom. Ipak, upravljanje tim procesom dok je vrijeme dobro puno će vam pomoći u sprječavanju većih problema kada se situacija pogorša.
EcoFlow Zaštita solarnih panela od tuče 4
 1. Provjerite svoju policu osiguranja

  Solarni paneli obično dolaze s jamstvom proizvođača koje ovisi o određenim uvjetima. Na primjer, neispravna instalacija može poništiti jamstvo prije nego što ga stignete iskoristiti.
  Jamstvo proizvođača obično će također imati izuzetke; štiti vas od nedostataka prisutnih u trenutku proizvodnje. Ali vjerojatno neće uključivati oštećenja koja paneli pretrpe zbog vremenskih događaja poput tuča.
  I dok jamstva solarnih panela obično ne pokrivaju štetu od tuče, vaša standardna polica osiguranja vjerojatno to čini. Pogledajte policu kako biste potvrdili, bilježeći sve uvjete koje trebate ispuniti prije podnošenja zahtjeva. Pazite da pažljivo slijedite upute kako biste izbjegli gubitak pokrića zbog tehničke sitnice.
  Ako pretrpite oštećenje solarnih panela na krovu, podnošenje zahtjeva putem svoje police osiguranja obično će biti pravi put.

   

 2. Pratite vremensku prognozu

  Dio pripreme je imati ono što vam treba za odgovor na krizu; druga polovica je znati kada je vrijeme za djelovanje. Kad znate da dolazi loše vrijeme, pratite njegovo kretanje i razvoj dok se približava. To vam može pomoći da znate kada je vrijeme da pokrijete panele i pripremite se za zaštitu svoje imovine.
  Često će se oluja oslabiti prije nego što stigne do vašeg doma. Drugi puta može skrenuti s puta. No, znati što dolazi može vam pomoći da se učinkovito pripremite i budete spremni prije nego što udari.
  Što više činite kako biste zaštitili svoje panele, vjerojatno ćete se bolje osjećati u vezi s tom investicijom. Pokrijte ili na neki drugi način zaštitite svoje solarne panele, zatim se sklonite unutra i izvan opasnosti. Učinili ste sve što možete kako biste se pripremili za oluju, i u većini slučajeva spriječili ste trajna oštećenja.
Mogu li solarni paneli izdržati tuču?
Solarni paneli uglavnom mogu izdržati tuču. U nekim dijelovima zemlje gdje su tuče češće i snažnije, tuča može biti dovoljno jaka da ih ošteti. Tražite materijale visoke kvalitete i poduzmite korake kako biste zaštitili svoje ulaganje ako živite na tim područjima.
Rade li solarni paneli ako su oštećeni?
Solarni paneli nastavljaju raditi kada imaju male pukotine. Kako pukotine postaju veće, niz neće raditi jednako dobro. Kada pukotine dosegnu određenu veličinu, postoji rizik da će se panel zapaliti.
Koliku štetu tuča može nanijeti solarnim panelima?
Obično, tuča čini vrlo malo štete solarnim panelima. Međutim, može ih oštetiti, izgrebati, napuknuti ili čak razbiti tijekom snažnih oluja. Iz tog razloga, trebali biste poduzeti korake kako biste zaštitili panele u područjima gdje su tuče česte.
Može li se popraviti šteta od tuče na solarnim panelima?
Većinu vremena, moguće je popraviti štetu od tuče na solarnom panelu. Stručna radionica za popravak može popraviti staklo i dijelove fotovoltaičnog sustava kako bi osigurala da panel ponovno može biti operativan.
Možete li štetu prijaviti osiguranju ako su vam solarni paneli oštećeni od tuče?
Mnoga jamstva za solarne panele ne pokrivaju štetu od tuče. Međutim, sve dok ste uključili svoje solarne panele u svoju policu osiguranja, ta polica obično će pokriti štetu od tuče.

Zaključak

U većini tuča, vaši solarni paneli bit će potpuno sigurni. Mogu podnijeti udarce. Samo oluje s posebno velikim tučama mogu ih vjerojatno oštetiti. Ipak, vrijedi poduzeti preventivne mjere kako biste zaštitili svoj solarni energetski sustav. Pokrivanje, premazivanje ili čak naginjanje niza podalje od dolazeće tuče može spriječiti da vaši fotovoltaički paneli pretrpe najteže oštećenje koje oluja može nanijeti. Prevencija započinje visokokvalitetnim komponentama. EcoFlow nudi solarne panele visoke kvalitete i učinkovitosti te kompletna energetska rješenja izgrađena da izdrže ekstremne vremenske uvjete i temperature. Bez obzira tražite li prenosive, čvrste ili fleksibilne solarne panele, EcoFlow-ova kolekcija ima izdržljive i učinkovite proizvode za vaš dom.