EcoBlog

Od čega su napravljeni solarni paneli?

Od čega su napravljeni solarni paneli?

Ako razmišljate o kupnji solarnih panela, također nazvanih fotonaponski paneli, možda ćete htjeti znati od kojih se materijala izrađuju. Proizvodnja fotonaponskih panela nije toliko komplicirana, a oni su uglavnom napravljeni od relativno jednostavnih i netoksičnih komponenti.

Ne morate brinuti o ugljičnom otisku ili drugim okolišnim utjecajima njihove proizvodnje, a njihova upotreba uopće ne proizvodi ugljik. Pogledajmo pobliže od čega su napravljeni.

Dakle, od čega su napravljeni solarni paneli?

Proizvodnja solarnih panela relativno je jednostavan proces koji koristi osnovne sirovine za stvaranje fotonaponskih ćelija koje pretvaraju sunčevu energiju u električnu energiju.

 

Silicijske solarne ćelije

Silicijske solarne ćelije izrađene su od silicijevog dioksida, od kojeg je napravljena većina pijeska na našim plažama. Pijesak se pročišćava u 100% silicij i zatim se pretvara u polikristalne ili monokristalne fotonaponske ćelije. Ove ćelije se izrađuju pomoću nešto drugačijeg proizvodnog procesa, a njihova cijena i učinkovitost pretvorbe također variraju. Monokristalni paneli su daleko učinkovitiji i, na sreću, samo malo skuplji.

solarni paneli

Silicijske ćelije su mjesto gdje se događa magija. Ovdje se fotoni iz sunca hvataju u silicij putem fotonaponskog efekta prije nego što se pretvore u električnu energiju koristeći srebro kao vodič.

 

Staklene ploče

Staklene ploče obuhvaćaju silicijske ćelije, štiteći ih od vanjskih utjecaja, a izrađene su od standardnog stakla.

 

Sabirne žice

Sabirne žice su tanke lemljene žice koje povezuju pojedinačne silicijske ćelije paralelno kako bi prenijele električnu struju koju generiraju.

 

Razvodna kutija

Jedinica razvodne kutije pričvršćuje se na stražnju stranu panela, štiteći ožičenje i osiguravajući da električna struja teče u jednom smjeru od panela do invertera.

ecoflow solarni paneli

Metalni okvir

Metalni okviri drže svaki modul na mjestu i štite ih od ekstremnih vremenskih uvjeta. Često su izrađeni od aluminija jer je lagan i ne hrđa, što ih čini idealnim za krute panele, poput EcoFlow rigidnih solarnih panela, za primjene na krovovima. Paneli montirani na tlo obično se postavljaju na čelične okvire i drže na mjestu betonom.

S druge strane, prijenosni solarni paneli poput EcoFlow prijenosnih solarnih panela ne koriste kruti okvir; koriste ETFE plastiku kako bi bili lagani i lakše prenosivi.

 

Od kojih su materijala izrađeni solarni paneli?

Fotonaponski moduli izrađeni su od osnovnih materijala, bez potrebe za rijetkim zemljanim materijalima.

  • Staklo – 76% fotonaponskih modula čini staklo koje obuhvaća silicijske ćelije.
  • Polimeri – 10% mase; ovi plastični spojevi nazvani EVA (etilen vinil acetat) povezuju silicijske ćelije sa staklom.
  • Aluminij – 8% se koristi uglavnom u okviru jer je lagan i otporan na hrđu.
  • Silicij – 5% mase; od njega se izrađuju fotonaponske ćelije koje hvataju fotone iz sunca.
  • Bakar – 1% se koristi prvenstveno u vodičima i ožičenju za povezivanje različitih ćelija u panelu.
  • Srebro – manje od 0,1%; ovaj visokovodljivi metal hvata elektrone u siliciju i pretvara ih u električnu energiju.
FAQ

Često postavljana pitanja

Koji je glavni sirovi materijal za solarne panele?

Fotonaponski paneli uglavnom su napravljeni od stakla (76%), uz dodatnih 10% polimera, 8% aluminija, 5% silicija, 1% bakra i manje od 0,1% srebra i drugih elemenata poput malih količina olova i kositra.

Koriste li solarni paneli rijetke materijale?

Fotonaponski paneli ne koriste rijetke zemljane metale poput onih koji se nalaze u vjetroturbinama i električnim vozilima. Ovisno o proizvođaču, neki koriste minimalne količine manjih metala kao što su indij, galij, selen, kadmij i telur.

Zaključak

Solarni paneli izrađeni su uglavnom od jednostavnih, netoksičnih i ekološki prihvatljivih komponenti, što ih čini izvrsnim izborom za čistu, zelenu proizvodnju energije koju možete koristiti bilo gdje, čak i omogučavaju život izvan mreže.

Također su odlični za one s ograničenim proračunom koji žele smanjiti svoje životne troškove, jer je energija koju proizvode besplatna nakon što ih platite. Kupite EcoFlow solarne panele i započnite svoje putovanje prema obnovljivoj energiji već danas.