EcoBlog

Kolika je energetska potrošnja ventilatora?

ecoflow blog

U srcu ljetnih mjeseci može biti teško održati kuću hladnom, a istovremeno kontrolirati rastuće troškove električne energije. Ako stalno posežete za termostatom kako biste rashladili prostor, možda je vrijeme za razmatranje drugih opcija.

Korištenje ventilatora po cijeloj kući izvrstan je način da uštedite na računima za energiju. Ali kolika je energetska potrošnja ventilatora? Pročitajte dalje kako biste saznali.

Troše li ventilatori mnogo električne energije?

Ukratko, ventilatori ne troše mnogo električne energije. Naravno, potrebna im je električna energija za rad, ali u usporedbi s drugim uređajima za hlađenje, koriste znatno manje. Druge opcije, poput prijenosnog klima uređaja EcoFlow Wave 2, mogu rashladiti prostor bez prekomjerne potrošnje električne energije; s nižim potencijalom globalnog zagrijavanja i bez emisija ozona, idealan je način da rashladite prostoriju.

Koliko vata koristi prosječan ventilator?

Točna potrošnja ventilatora razlikuje se od uređaja do uređaja. Međutim, prosjek obično iznosi između 50 i 100 vata po satu.

Neki ventilatori, poput kutijskih ili oscilirajućih ventilatora, obično zahtijevaju nešto više vata, posebno kada se koriste na velikoj brzini. EcoFlow DELTA 2 može napajati ove uređaje gdje god se nalazili, tako da ne morate brinuti o njihovoj potrošnji vata.

Kako procijeniti potrošnju energije ventilatora

Ako želite bolje razumjeti koliko energije vaši ventilatori koriste, postoje formule koje možete koristiti. Odgovor možete dobiti množenjem vata koje ventilator koristi s brojem sati korištenja.

Potrošnja električne energije ventilatora ovisi o njegovoj snazi u vatima i troškovima električne energije u vašem području. Ventilatori obično rade između 10 W i 100 W. Prosječna snaga ventilatora je 39.3 W na velikoj brzini i 6.9 W na maloj brzini. Ventilatori koriste oko 0.0393 kWh električne energije po satu pri velikoj brzini, na temelju prosječne snage.

Savjeti za povećanje energetske učinkovitosti vašeg ventilatora i smanjenje računa za električnu energiju

Odluka da koristite ventilator umjesto da pojačavate klima uređaj već je korak u pravom smjeru. Pogledajte ove savjete u nastavku kako biste pomogli svom ventilatoru da bude što učinkovitiji i efikasniji.

Investirajte u kvalitetne ventilatore

Iako možda košta više na početku, kasnije ćete biti zahvalni. Visokokvalitetni ventilatori dizajnirani su da rade efikasnije i brže hlade prostorije od jeftinijih verzija.

Koristite odgovarajući veličinu ventilatora

Napravite istraživanje o području gdje želite instalirati svoj ventilator. Bi li viseći ventilator najbolje odgovarao mjestu? Ili bi stacionarni ventilator obavio posao bolje?

S prijenosnim elektranama poput EcoFlow RIVER 2, možete napajati bilo koji tip ventilatora bilo gdje, stoga se potrudite odabrati pravu opciju za vašu situaciju.

Odaberite ventilatore umjesto klima uređaja

Umjesto da držite klima uređaj i ventilatore na maksimalnoj brzini, koristit će vam da podesite klima uređaj za nekoliko stupnjeva više. To će vam uštedjeti malo na računu za energiju i omogućiti ventilatoru da kruži zrakom, čineći sobu hladnijom i bolje prozračenom.

Ne morate se brinuti ni u slučaju prekida napajanja. EcoFlow DELTA serija može održavati vaše ventilatore u radu čak i ako je nestalo napajanje.

Držite ga čistim

Prašina i perut poznati su po nakupljanju na lopaticama ventilatora, pogotovo ako se redovito koriste. Čišćenje lopatica osigurat će da ventilator ostane funkcionalan i efikasan u svakom trenutku.

Pravilno ga instalirajte

Vjerovali ili ne, postoji ispravan i pogrešan način instaliranja ventilatora. Kako biste osigurali da vaš ventilator radi s maksimalnom učinkovitošću, trebate se pobrinuti da se lopatice okreću u smjeru suprotnom od kazaljki na satu.

Lopatice ventilatora dizajnirane su da uhvate više zraka kada se kreću u tom smjeru, stoga prostor brže hladi i s manjim naporom.

ecoflow ventilator

Zaključak

Odluka da češće koristite ventilator nego klima uređaj izvrstan je način da uštedite nešto novca na računima za električnu energiju. Odabirom odgovarajućeg ventilatora za vaše okruženje i ispravnom postavkom omogućuje vam da uživate u prednostima hladnijeg zraka bez dodatnih troškova.

Postoji još načina za uštedu. Za više inovativnih načina smanjenja potrošnje električne energije, pogledajte prijenosne elektrane tvrtke EcoFlow kako biste osigurali pouzdano napajanje svojih ventilatora i uređaja.