EcoBlog

Životni vijek litijskih (Li-Ion) baterija

EcoFlow DELTA 2 Max Smart Extra Battery

Koliki je životni vijek litijskih (Li-ion) baterija? Ove baterije, od pametnih telefona do solarnih elektrana, pokreću mnoge aspekte naše svakodnevice. No, koliko dugo možemo očekivati da će trajati?

Dugotrajnost Li-ion baterija u osnovi je određena brojem punjenja i pražnjenja koje prolaze, uvjetima pod kojima ih koristite i načinom održavanja.

U ovom članku istražit ćemo ove faktore i pružiti uvide u očekivani životni vijek Li-ion baterija te kako ih održavati kako bi dulje trajale.

Koji je očekivani životni vijek litij-ionskih baterija?

Očekivani životni vijek litij-ionskih baterija varira ovisno o modelu i tipu baterije. Jedan puni ciklus odnosi se na proces potpunog punjenja baterije od 0% do 100% i zatim pražnjenja natrag do 0%. Stoga, jedna četvrtina ciklusa događa se kada se baterija prazni do 75% prije nego što je ponovno potpuno napunjena.

Većina litij-ionskih baterija ima očekivani životni vijek od oko 500 ciklusa. No, baterije tipa LiFePO4 (litij-željezo-fosfat) imaju dulje očekivane životne vijekove i mogu proći kroz tisuće ciklusa prije nego što im kapacitet značajno opadne.

Primjerice, EcoFlow DELTA 2 Max ima ocijenjenih 3.000 ciklusa prije nego što kapacitet skladištenja opadne na 80%. Važno je napomenuti da će prijenosna energetska stanica i dalje normalno funkcionirati, samo će se nakon 20% kraćeg vremenskog razdoblja morati ponovno napuniti.

Kako punjenje utječe na kapacitet litij-ionske baterije?

Punjenje baterije ima značajan utjecaj na kapacitet litij-ionske baterije. Kao što je već spomenuto, punjenje baterije odnosi se na njezino potpuno punjenje i pražnjenje.

Svaki put kad litij-ionska baterija prođe kroz jedan puni ciklus punjenja, njezin kapacitet (ukupna količina energije koju može zadržati) lagano se smanjuje. Taj pad kapaciteta normalan je dio životnog vijeka baterije i rezultat je fizičkih i kemijskih promjena koje se događaju unutar baterije tijekom postupka punjenja i pražnjenja.

Litij-ionske baterije, kao one koje se nalaze u pametnim telefonima, solarnim sustavima i električnim vozilima, imaju ograničeni broj punjenja prije nego što se smatraju da su na kraju svog korisnog vijeka. To može biti bilo gdje između 2.000 i 10.000 potpunih ciklusa punjenja u slučaju litij-željezo-fosfatnih (LiFePO4) baterija.

Međutim, važno je napomenuti da baterija ne postaje odmah beskorisna kada dostigne kraj svojeg naznačenog ciklusa života. Umjesto toga, njezin će kapacitet biti niži. Primjerice, nakon 3.000 punih ciklusa, EcoFlow RIVER 2 Pro će i dalje imati kapacitet od najmanje 80%, što znači da može zadržati oko 80% svoje izvorne snage.

Koji drugi čimbenici utječu na kapacitet litij-ionske baterije?

Temperatura

Ekstremne temperature mogu utjecati na performanse i trajnost baterije. Visoke temperature mogu uzrokovati brži gubitak kapaciteta baterije, dok vrlo niske temperature mogu privremeno smanjiti kapacitet i performanse baterije.

Prepunjenost

Litij-ionske baterije bez inteligentnog upravljanja baterijom ne reagiraju dobro ako ostanu priključene i nakon potpunog punjenja. Mnogi pametni telefoni i drugi osobni uređaji spadaju u tu kategoriju. Prepunjenost može naprezati bateriju i dovesti do bržeg propadanja.

Međutim, prijenosne električne stanice i solarni generatori imaju ugrađene kontrolere punjenja i sustave upravljanja baterijom koji sprječavaju prenapunjavanje. Potpuno je u redu ostaviti EcoFlow prijenosnu električnu stanicu priključenom na utičnicu 100% vremena. Na taj način, kada dođe do nestanka struje, vaša prijenosna električna stanica bit će potpuno napunjena.

Skladištenje

Ako se litij-ionska baterija skladišti dulje vrijeme, najbolje ju je držati na razini napunjenosti od 40-60% i na hladnim temperaturama. Spremanje baterije pri 100% napunjenosti ili u ispražnjenom stanju može dovesti do bržeg propadanja.

Brzo punjenje

Brzo punjenje (uobičajeno za električna vozila) vrijedna je značajka Li-ion baterija. Međutim, ovaj način punjenja stvara više topline i može naprezati bateriju. Često brzo punjenje smanjit će kapacitet Li-ion baterije.

Stopa pražnjenja

Brze stope pražnjenja mogu negativno utjecati na trajnost baterije. Izbjegavajte izvlačenje visokih struja u duljem vremenskom razdoblju - sporije i postupno pražnjenje baterije je poželjno.

Na primjer, EcoFlow Delta 2 Max ima maksimalni izlaz izmjenične struje od 2400W (maksimum 4800W) - no stalno korištenje na maksimalnom izlazu dovodit će do bržeg propadanja baterije. Važno je ponekad dati odmor vašoj litij-ionskoj bateriji ili ju koristiti za manje opterećenje.

EcoFlow Delta Mini

Često postavljana pitanja

Propadaju li litij-ionske baterije ako se ne koriste?

Da, litij-ionske baterije će se vremenom pogoršavati, čak i kada se ne koriste. Kemijske reakcije koje uzrokuju samopražnjenje i propadanje događaju se prirodno tijekom vremena, što dovodi do smanjenja performansi i životnog vijeka baterije. Periodično punjenje i skladištenje na hladnoj temperaturi mogu usporiti ovaj proces.

Koliko često je potrebno zamijeniti litij-ionske baterije?

Koliko će trajati vaša litij-ionska baterija prije nego što je treba zamijeniti varira široko i ovisi o tome kako se koristi i održava. Faktori poput dubokog pražnjenja, prenapunjavanja, topline i visokih opterećenja mogu skratiti životni vijek vaše baterije. Za optimalnu dugovječnost, preporučuje se pravilno upravljanje, poput redovitog djelomičnog punjenja i izbjegavanja visokih temperatura.

Zaključak

Niz faktora utječe na dugovječnost litij-ionskih baterija. Iako broj punih ciklusa pruža procijenjeni životni vijek, faktori poput temperature, prenapunjavanja, uvjeta skladištenja, brzog punjenja i stope pražnjenja mogu značajno utjecati na to.

Litij-ionske baterije se vremenom pogoršavaju, čak i kada se ne koriste, i na kraju će morati biti zamijenjene. Koliko će trajati prije nego što baterija zahtijeva zamjenu ovisi o tome kako se baterija koristila i održavala. Možete optimizirati životni vijek vaše baterije pravilnim upravljanjem, kao što je redovito djelomično punjenje i izbjegavanje ekstremnih temperatura.

Najnoviji raspon EcoFlow prijenosnih električnih stanica RIVER 2 i DELTA i solarnih generatora koristi LiFePO4 kemijsku bateriju - noviju podvrstu Li-ion baterija koja nudi još više prednosti.