EcoBlog

Kako odabrati mali generator za kampiranje?

mali generator za kampiranje

Samo zato što kampirate ne znači da ne biste trebali imati pogodnosti električne energije, zar ne? Tako je!

Bez obzira volite li solo avanture ili vaša cijela obitelj ide na kampiranje, donošenje nekih modernih udobnosti iz doma može učiniti veliku razliku.

Uz pravi mali generator, možete uživati u svježe pripremljenoj kavi ujutro iz svog omiljenog aparata, pokrenuti zvučnike da održite dobro raspoloženje, napuniti svoje mobilne uređaje i još mnogo toga!

Ovdje ćete pronaći sve što trebate znati kako biste odabrali savršeni mali generator za vaš idući kamp.

Što tražiti pri kupnji generatora za kampiranje

Postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir prilikom uspoređivanja generatora. Niže ćemo pokriti različite aspekte na koje treba obratiti pažnju kako biste pronašli pravi generator za vaše izlete na otvorenom.

Namjena

Prvo pitanje koje treba razmotriti, a vjerojatno i najvažnije, je što će generator napajati.

Treba li vam struja za cijeli kamper (rekreacijsko vozilo) ili želite pokretati manje uređaje poput aparata za kavu ili blendera?

Kada dobijete dobar uvid u što želite napajati pomoću svog generatora i kolika je ukupna snaga svih vaših uređaja, možete procijeniti vašu potrošnju kako biste pronašli generator odgovarajućeg kapaciteta koji će zadovoljiti vaše potrebe.

Da biste izračunali potrošnju energije za svaki uređaj, pomnožite snagu uređaja s vremenom trajanja rada:

Snaga (W) x Sati (h) = Vat-sati (Wh)

Ako pokrećete više uređaja, zbrojite potrošnju energije svakog kako biste procijenili ukupnu potrošnju koja vam je potrebna. Bitno je da kapacitet generatora, izražen u vat-satima (Wh), premašuje vašu procijenjenu potrošnju energije.

Na primjer, ako želite napajati samo manje uređaje ili elektroniku, RIVER 2 + 110W solarni panel može biti odlična opcija jer ima kapacitet od 256 Wh. Međutim, ako tražite nešto snažnije, razmislite o RIVER 2 Pro prenosivoj električnoj stanici koja ima kapacitet od 768 Wh i teži samo 7.8 kg.

Izlazna snaga izmjenične struje (AC)

Osim kapaciteta, obratite pažnju na izlaznu snagu generatora. Ocjena izlazne snage ukazuje na ukupnu količinu snage koju generator može istovremeno isporučiti.

Ako namjeravate napajati više uređaja istovremeno, zbrojite ukupnu snagu (u vatima) svih uređaja. Ako ne znate snagu nekog uređaja, možete je izračunati množenjem napona s amperima:

Napon (V) x Amperi (A) = Snaga (W)

EcoFlow Delta 2

Također, razmislite o vršnoj snazi generatora (surge/peak power). Na primjer, DELTA 2 + 220W solarni panel ima kapacitet skladištenja od 2048 Wh i izlaznu snagu izmjenične struje od 2400 W (tijekom rada), ali može doseći vršnu snagu od 4800 W koristeći X-Boost tehnologiju.

Dodatna snaga uzima u obzir da mnogi uređaji troše do tri puta više električne energije pri pokretanju nego tijekom normalnog rada. To je posebno važno kod uređaja s motorom poput hladnjaka.

Ako vaš hladnjak za rad zahtijeva 700 W, ali za pokretanje zahtijeva 1800 W, generator s 800 W tijekom rada, ali samo 1100 W vršne snage, neće moći pokrenuti vaš hladnjak.

Vrsta goriva

Generatori koriste različite vrste goriva za proizvodnju električne energije. Ovdje ćemo pokriti standardne opcije kako biste bolje razumjeli koja vrsta generatora najbolje odgovara vašim potrebama.

Benzinski generatori

Jedna od najčešćih vrsta generatora su benzinski generatori, koji su dobar izbor za većinu uređaja i električnih alata. Mogu biti pristupačniji, a gorivo je široko dostupno. U usporedbi s dizelskim generatorima, benzinski generatori su također tiši.

S druge strane, benzin može biti skuplja vrsta goriva zbog promjenjivih cijena goriva. Benzinu je ograničen rok trajanja i nije najsigurnija opcija jer izgaranjem stvara ugljikov monoksid. Također, opasno je rukovati benzinom jer je eksplozivno gorivo, što naravno povećava rizik od požara.

Nikada ne koristite benzinski generator u zatvorenim prostorima, čak ni u šatoru.

Propan generatori

Propan generatori koriste gorivo, točnije tekući naftni plin (LPG). Propan je čišći izvor goriva od dizela ili benzina, emitira manje stakleničkih plinova i ugljičnog monoksida. Također ima dulji rok trajanja.

Nažalost, ti generatori obično su skuplji i trebaju postići više temperature paljenja i izgaranja, što rezultira kraćim vijekom trajanja uređaja.

ecoflow generators

EcoFlow Smart Generator (dual fuel) može koristiti benzin i LPG. Mnogi ljudi biraju ovu vrstu generatora kao rezervno napajanje za produžena kampiranja u slučaju da njihov solarni generator zakaže.

Dizelski generatori

U usporedbi s benzinskim generatorima, dizelski generatori su učinkovitiji u opskrbi električnom energijom. Dizelski generatori su izvrsna opcija za napajanje izvan mreže ili kao rezervno napajanje za kuću, a dugotrajni su i pouzdani.

Međutim, dizelski generatori imaju i svoje nedostatke. Ti generatori su izuzetno bučni, a dizel nije čista energetska opcija - čak je i benzin čišći. Dizelski generatori s velikim kapacitetom također dominiraju tržištem, pa je teško pronaći prijenosnu opciju koja bi bila prikladna za kampiranje.

Inverter generatori

Inverter generatori rade drugačije u odnosu na prethodno navedene generatore. Inverter generatori prilagode brzinu motora prema potrebama električne energije umjesto da rade s konstantnom brzinom. Budući da ne rade stalno na najvećem kapacitetu, čuvaju energiju.

Proizvode stabilniju i čišću energiju s manje emisija. Također su manje bučni od dizelskih i benzinskih generatora.

Nedostaci? Oni pružaju niži izlaz snage, pa nisu praktični za velike uređaje ili kampere.

Inverteri također proizvode ugljični monoksid.

Solarni generatori

Solarni generatori rade pomoću energije koju stvara sunčeva svjetlost. Iz ovih generatora se ne ispuštaju onečišćujuće tvari ili ugljični monoksid, čime se smanjuje utjecaj na vanjsko onečišćenje zraka. Zbog toga ih korisnici mogu sigurno koristiti i unutra.

RIVER 2 Pro + 220W solarni panel je odličan primjer malog solarnog generatora koji je pogodan za kampiranje s automobilom jer može napajati većinu kućanskih aparata. Nudi više od dvostrukog kapaciteta standardnog RIVER 2 generatora i teži samo 7,8 kg.

Također možete dodati više prijenosnih solarnih panela kako biste stvorili rješenje prilagođeno vašim potrebama.

Težina i veličina

Težina i veličina su važni faktori ako planirate nositi generator na kampiranje. Ne želite biti iscrpljeni od nošenja opreme do kamp mjesta prije nego što zabava započne.

S druge strane, također ne želite nositi premali generator, jer biste vjerojatno žrtvovali sposobnosti izlaza snage. Pažljivo istražite kako biste pronašli pravu ravnotežu između težine i veličine uređaja i prave količine snage koju uređaj pruža.

EcoFlow RIVER 2 + 110W solarni panel je odličan primjer lagane i prijenosne opcije koju mnogi koriste za kratka putovanja tijekom planinarenja ili kampiranja, a pogodna je za napajanje svih vrsta osobnih uređaja.

Učinkovitost

Koliko dugo će vaš generator raditi? Inverter generatori često mogu raditi između 7 do 8 sati s jednim spremnikom goriva. Što više snage generator pruža, to će vam trajanje rada biti kraće.

Međutim, različiti faktori utječu na učinkovitost. Ako kampirate na područjima s visokim sunčevim zračenjem i daleko od stanica za punjenje goriva, razmislite o već spomenutom RIVER 2 Pro + 220W solarnom panelu. Radi isključivo na solarnu energiju, što ga čini idealnom opcijom za kampiranje na vrućim i udaljenim područjima te je učinkovita opcija za napajanje većine uređaja.

Razina buke

Imajte na umu da korištenje generatora obično nije dopušteno tijekom kampiranja zbog njihove buke. Ne želite da vaš glasan generator naruši iskustvo drugih ljudi. Razmislite o decibelima i pokušajte zadržati razinu buke vašeg generatora na oko 50-70 decibela na kamp mjestu.

Benzinski generatori su glasniji od solarnih generatora, što je važno uzeti u obzir ako vam je tihi rad prioritet.

Pouzdanost

Odaberite visokokvalitetan generator na koji se možete osloniti da će obaviti posao. Odabir dobrog modela od uglednog proizvođača može smanjiti šanse da ostanete bez energije koju ste planirali imati usred vašeg kampiranja.

EcoFlow River 2 za Kampiranje

Zaključak

Mali, ali visokokvalitetni generator će podići svako kampiranje na višu razinu. S obzirom na kapacitet, izlaznu snagu, vrstu goriva i veličinu, pronalaženje pouzdanog i učinkovitog rješenja može zvučati zastrašujuće, ali nadamo se da vam je ovaj članak dao povjerenje za početak vaše potrage. S EcoFlow-om, možete pronaći savršen solarni generator za avanture na otvorenom. Ako tražite trajno rješenje koje je istovremeno blago prema okolišu, istražite našu web stranicu.