EcoBlog

Životni vijek generatora

životni vijek generatora
Popis sadržaja
Kućni generatori mogu biti spasitelji tijekom prekida napajanja ili produljenog nestanka struje. Također predstavljaju značajnu investiciju ovisno o vrsti goriva i modelu koji odaberete. Životni vijek generatora ključan je za donošenje informiranog odlučivanja pri kupnji.


Koji čimbenici utječu na trajanje generatora

Nema jedinstvenog odgovora na pitanje koliko dugo će generator trajati.
Međutim, brojni čimbenici trebaju se uzeti u obzir prilikom procjene koliko dugo bi generator trebao trajati.


Vrsta goriva

Postoje dvije osnovne vrste kućnih generatora. Oba proizvode električnu energiju, ali tu sličnost završava.
Generatori na fosilna goriva koriste unutarnji motor s izgaranjem koji troši benzin, dizel, propan ili prirodni plin i pretvara kinetičku (mehaničku) energiju u električnu energiju.
Generatori obnovljive energije oslanjaju se na intermitentne izvore energije poput sunca i vjetra za proizvodnju električne energije. Oba koriste baterije za pohranu kada sunce ne sija ili vjetar miruje.
Vjetroelektrane se uglavnom koriste za proizvodnju električne energije u velikom mjerilu. Turbine su nepraktične za većinu stambenih primjena.
rad solarnih panela
Sustavi solarnih panela su daleko najrasprostranjenije rješenje za stambene primjene. Solarni paneli hvataju fotone iz sunčeve svjetlosti koristeći fotovoltaički učinak.
Prijenosna energetska postaja pohranjuje i pretvara istosmjernu električnu energiju koju proizvode solarni paneli u izmjeničnu električnu energiju za upotrebu u vašem domu.
Vrsta goriva najvažniji je čimbenik koji određuje koliko će dugo generator trajati.

Marka i model generatora

Postoji mnogo različitih modela i marki generatora dostupnih za odabir. Čak i dva generatora iste marke i modela neće trajati točno isto vrijeme.
Neki generatori su također skuplji od drugih, ali neki jeftiniji generatori mogu vas lako stajati više na duži rok s popravcima. I zapamtite, kada je riječ o generatorima na benzin i propan, morate uzeti u obzir troškove goriva (što nije slučaj sa solarnim generatorima).
Naravno, generatori bolje kvalitete vjerojatno će biti pouzdaniji. Vjerojatno kupujete generator kako biste imali pouzdan pristup energiji kada vam je potreban, stoga se pobrinite da model koji kupujete može obaviti zadatak.

Lokacijski uvjeti

Vaša lokacija i okolina također mogu značajno utjecati na vijek trajanja vašeg generatora.
Općenito pravilo je osigurati da je vaš generator instaliran na čistom, suhom mjestu i zaštićen od vanjskih elemenata.
Bez obzira na veličinu, generatori na fosilna goriva NIKADA ne smiju raditi unutar zatvorenog prostora. Trovanje ugljičnim monoksidom i drugi ispušni plinovi brzo mogu dovesti do bolesti ili čak smrti.
Rad generatora na lokacijama s ekstremnim temperaturama - visokim ili niskim - ili značajnom vlagom obično skraćuje njegov vijek trajanja u usporedbi s blažim klimama.

Neovisno o vrsti generatora koji odaberete, pobrinite se da generator koristite sigurno i prema uputama proizvođača.
Osim fotovoltaičkih panela, svi dijelovi solarnog generatora dizajnirani su za instalaciju unutar prostora. Osim PV panela, sve komponente solarnog generatora trebaju biti zaštićene od elemenata prema uputama proizvođača, a po mogućnosti instalirane unutar prostora, osim ako ne kupite solarni sustav otporan na vremenske uvjete.

Održavanje

Redovito održavanje je ključno kako bi generatori na fosilna goriva ostali u funkciji.
Kod generatora na fosilna goriva, redovito održavanje je bitno. Benzin, dizel, prirodni plin i propan koriste unutarnji motor s izgaranjem, isto kao automobil ili kamion.
Ovisno o konkretnom modelu, preporučeno održavanje može uključivati čišćenje zračnog filtra ili praćenje, mijenjanje i ponovno punjenje ulja i vode.
Veličina generatora na fosilna goriva također igra ulogu ovdje. Ovisno o tome gdje živite i vrsti goriva, možda ćete biti obavezni dobivati dozvole i provoditi inspekcije svakih šest mjeseci do godinu dana.
Ako želite generator bez svih briga, razmislite o prijenosnoj energetskoj postaji i solarnim panelima.
Solarni generatori su gotovo bez potrebe za održavanjem i mogu pružiti desetljeća redovite uporabe bez primjetnog smanjenja performansi.

Kvaliteta instalacije

Kvaliteta instalacije generatora može značajno utjecati na pouzdanost i dugovječnost vašeg generatora. Pravilna instalacija koja osigurava dobru ventilaciju i zaštitu od vlage produžit će vijek trajanja vašeg generatora.
Profesionalna instalacija je obavezna - i vjerojatno zakonom propisana - za solarne ili generatore na fosilna goriva koji služe kao rezervno napajanje za cijelu kuću. Osoba koja nije ovlašteni električar ne bi trebala pokušavati integrirati rezervni generator u kućni električni sustav, što može biti fatalna greška.
Ovisno o vašem položaju, možda ćete trebati izgraditi čvrstu cementnu podlogu kako biste se zaštitili od seizmičke aktivnosti.
Naravno, ne zahtijevaju svi generatori složenu instalaciju.
Prijenosne energetske postaje, poput EcoFlow DELTA Pro, i prijenosni solarni paneli, na primjer, uopće ne zahtijevaju profesionalnu instalaciju.

Uporaba

Rad generatora blizu ili na njegovom maksimalnom kapacitetu tijekom dužih razdoblja može dodatno naprezati generator, skraćujući njegov vijek trajanja.
Bilo koji generator - na fosilna goriva ili solarni - će imati manje performanse ovisno o tome koliko često (ili rijetko) se koristi.
Na primjer, LiFePO4 baterije u EcoFlow DELTA Pro Ultra uređaju za rezervno napajanje cijele kuće traju do 3.500 ciklusa prije nego što se smanje na 80% svojeg izvornog kapaciteta pohrane.
To je do 10 godina svakodnevne uporabe.
Imajte na umu da to ne znači da će se ukupne performanse EcoFlow DELTA Pro Ultra smanjiti za 20%. To jednostavno znači da će baterije zahtijevati češće punjenje.
Ako imate dovoljno solarnih panela instaliranih kako biste tijekom dana ponovno napunili bateriju, vjerojatno nećete primijetiti razliku još mnogo godina. Međutim, nijedna trenutačno dostupna baterija ne traje vječno.
Ali ni nijedan generator na fosilna goriva ne traje vječno. Čak i ako nikada ne ostane bez goriva, postoji toliko pokretnih dijelova. Na kraju, cijeli generator - ili barem određeni dijelovi - morat će biti zamijenjeni.
ecoflow prijenosne baterije

Koliko dugo može raditi generator?

Koliko dugo vaš generator može raditi ovisi o brojnim čimbenicima.
Ponovno, vrsta goriva igra najvažniju ulogu ovdje.
U kratkoročnom smislu, i generatori na fosilna goriva i solarni generatori rade dok im ne istekne gorivo ili napajanje baterije.
Veličina rezervoara goriva ili kapacitet baterije određuje trajanje rada vašeg generatora.
Općenito pravilo je da uređaji s većim kapacitetom pohrane ili većim rezervoarom goriva rade dulje bez ponovnog punjenja ili ponovnog punjenja goriva od uređaja s manjim kapacitetom pohrane ili manjim rezervoarom goriva kada koriste iste uređaje ili aparate.
Drugi glavni čimbenik koji određuje trajanje rada je koliko električne energije trošite. Što više aparata pokrećete istovremeno, to ćete brže potrošiti gorivo ili pohranjenu električnu energiju.
Manje važan faktor je koliko je blizu generator radu na svom punom kapacitetu. Obično, kada maksimalno opterećujete generator, on će brže isprazniti svoje rezerve nego kada ga koristite na 75% ili manje od njegove ocijenjene snage.
Evo još nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir prema vrsti generatora.

 

Generator na benzin

Kod benzinskih generatora, učinkovitost goriva može značajno utjecati na trajanje rada - i vaš novčanik.
Generatori s većom učinkovitošću goriva troše manje benzina od onih s lošom učinkovitošću goriva i isto velikim rezervoarom za benzin.
Manje potrošenog goriva za proizvodnju iste količine električne energije znači bolje rezultate.
Slijedite upute proizvođača kako biste postigli najbolje rezultate sa svojim benzinskim generatorom.
To uključuje obavljanje rutinskih održavanja prema uputama i rad generatora unutar preporučenih granica.

 

Dizelski generator

Dizel se često bira za komercijalne rezervne generatore - posebno u ustanovama poput bolnica i podatkovnih centara, gdje čak i milisekunde prekida mogu biti pitanje života i smrti.
Dizelski generatori manje su uobičajeni u stambenim primjenama.
Kao i kod bilo kojeg generatora na fosilna goriva, pohrana goriva, opskrba i potrošnja su najvažniji faktori za razmatranje kada određujete koliko dugo će dizelski generator raditi.

 

Generator na propan

Propan je čišća opcija od dizela ili benzina, ima dulje trajanje i lakše se pohranjuje.
Koliko dugo će vaš propan generator raditi bez ponovnog punjenja određuje iste faktore kao i generatori na benzin i dizel.
Želite prednosti propana i benzina? Razmislite o EcoFlow Smart Generatoru!

 

Generator na prirodni plin

Generatori na prirodni plin povezani su s elektroenergetskom mrežom pomoću plinske linije.
Ako je električna mreža isključena i infrastruktura prirodnog plina nije oštećena, generator bi trebao raditi neograničeno ili dok ne dođe do mehaničkog kvara.
 

Solarni generator

Trajanje rada solarnih generatora također ovisi o opskrbi, pohrani i potrošnji.
Ali umjesto sagorijevanja plina, propana ili dizela, solarna energija ovisi o tome koliko električne energije vaši fotovoltaički moduli proizvode i koliko električne energije vaša solarna baterija može pohraniti uz vašu dnevnu potrošnju.
Obnovljivi izvori energije su po svojoj prirodi isprekidani. Solarni paneli ne rade noću. Vjetroelektrane ne proizvode električnu energiju kada vjetar ne puše.
Solarna baterija nužna je za rad solarnog generatora tijekom prekida napajanja. Sustavi povezani s mrežom ne rade tijekom prekida napajanja - osim ako također imaju pohranu baterija. Solarni generatori izvan mreže uopće ne rade - barem ne noću.
Vaša trajnost sa solarnim generatorom u osnovi je određena sljedećim čimbenicima.
 • Vrhunski sati sunca (opskrba)
 • Kapacitet solarnih baterija (pohrana)
 • Početni i radni vati uređaja koje želite pokrenuti istovremeno (vati/kilovati) i koliko dugo (potrošnja)
Bitni čimbenici koji određuju trajanje rada generatora zapravo su vrlo slični.
Koja je najveća razlika između fosilnih goriva i solara?
Fosilna goriva su ograničen resurs koji košta svaki put kad koristite svoj generator.
Solarna energija je beskrajni, čist i obnovljivi izvor goriva.
Kada postignete povrat uložnih sredstava solara, možete potpuno eliminirati troškove usluga i goriva.
Ili barem dok vaš solarni generator ne prestane raditi ili dok sunce ne prestane sjati - što god prije dođe.
životni vijek generatora

Koliko dugo će generator trajati tijekom prekida napajanja?

Baš kao što ovisi o tome koliko dugo možete očekivati da će vaš generator raditi, koliko dugo možete očekivati da će generator trajati tijekom prekida napajanja ovisi o faktorima poput toga što ga koristite za pokretanje, koliki vam je spremnik goriva ili kapacitet i slično.
Budući da nema univerzalnog odgovora na ovo pitanje, najbolje je odrediti koliko dugo želite da vaš generator radi prilikom traženja odgovarajućeg generatora.
Razmotrite faktore poput izlaza izmjenične struje, onoga što želite napajati, kapaciteta/veličine spremnika goriva i slično prilikom odabira idealnog modela.
Što se tiče trajanja vašeg generatora, to također može značajno varirati na temelju faktora poput onih koje smo raspravljali gore, uključujući učestalost uporabe, specifični generator koji posjedujete, održavanje, uvjeti okoline i slično.

Kako produljiti životni vijek generatora

Evo nekoliko savjeta kako produljiti životni vijek vašeg generatora.
Mogu postojati dodatni koraci koje možete poduzeti za vaš specifični generator, svi koraci u nastavku primjenjivat će se, ovisno o vrsti goriva i modelu generatora.
 • Slijedite upute proizvođača: Uvijek se pridržavajte smjernica koje je pružio proizvođač.
 • Održavanje: Uvijek obavljajte rutinsko održavanje pravodobno prema uputama proizvođača.
 • Zaštitite generator od elemenata: Ne koristite generator u uvjetima koje proizvođač ne preporučuje. Izvrsno mjesto za početak saznavanja što NE raditi je pogledati što poništava jamstvo generatora.
 • Profesionalna instalacija: Angažirajte licenciranog stručnjaka za bilo koju instalaciju generatora koja se integrira s električnim sustavom vašeg doma. Ako sami to radite, možete biti ozlijeđeni ili ubijeni. I vjerojatno kršite zakon.
 • Pohrana: Svi generatori s punjivim baterijama i na gorivo trebali bi doći s uputama o tome kako ih pohraniti tijekom dužih razdoblja nekorištenja. Baš kao i parkiranje automobila u garaži tri mjeseca, kad dođe vrijeme za uporabu, možda neće raditi.
 • Slijedite preporuke o gorivu: Slijedite upute proizvođača o vrsti i kvaliteti goriva koje koristite.
 • Izbjegavajte preopterećenje: Ciljajte pokretanje generatora na 75% njegove nazivne kapacitete za generatore na benzin, dizel i propan. Solarni i generatori na prirodni plin mogu biti manje osjetljivi.
 • Dubina pražnjenja: Generatori napajani obnovljivim izvorima energije (vjetar, sunce) oslanjaju se na baterije. Ovisno o kemiji baterije, pražnjenje baterije ispod 50% može trajno oštetiti vaš generator. To posebno vrijedi za starije vrste baterija poput olovnih kiselina i nikal-kadmija. Baterije na litij-ionskoj i LiFePO4 osnovi (kao one u Ecoflow Power Kit-ovima) nude dubinu pražnjenja od 80% ili više, što efikasno povećava vašu upotrebljiv kapacitet pohrane za najmanje 60%.
lazy

Zaključne misli

Nema definitivnog odgovora na pitanje koliko će dugo trajati kućni rezervni generator.

 

Najvažniji faktori koje treba uzeti u obzir su:
 • Tip goriva
 • Opskrba goriva
 • Potrošnja električne energije

 

Generatori na fosilna goriva obično su jeftiniji na prvi pogled.
Solarni generatori obično pružaju bolji povrat ulaganja tijekom dugog razdoblja.
S obzirom na brojne vladine poticaje koji potiču prijelaz na obnovljive izvore energije, nikada nije bilo bolje vrijeme za prelazak na solarne izvore.
Ako vas privlači pametno ulaganje u rezervni generator za dom, EcoFlow ima rješenje.