EcoBlog

Vodič za specifikacije EcoFlow solarnih panela

Vodič za specifikacije EcoFlow solarnih panela

Želite li prihvatiti održivost i napajati svoj dom pomoću solarnih panela?

Nema ništa poput osjećaja slobode od ovisnosti o zastarjeloj infrastrukturi koji dolazi s energetskom neovisnošću...

Solarni paneli ključ su za ostvarivanje tog sna!

Solarni paneli mijenjaju igru, bilo da želite ići potpuno na solarnu energiju, napajati svoju opremu na sljedećem izletu u divljinu ili smanjiti svoju ovisnost o mreži.

S pravim solarnim panelima i drugim ključnim komponentama, možete uživati u obnovljivoj energiji u svom domu, kamperu, šatoru ili gotovo bilo gdje.

Evo samo nekoliko prednosti solarnog napajanja:

  • Smanjenje računa za električnu energiju (ili čak potpuna eliminacija!)
  • Manji ugljični otisak
  • Neograničen pristup čistoj, obnovljivoj energiji gdje god sunce sja

Odabir pravih solarnih panela za vas zahtijeva razmatranje brojnih faktora.

Donošenje pravilne odluke o kupnji može brzo postati zbunjujuće ako vam oči zasvijetle svaki put kad pokušate dešifrirati tehničke specifikacije solarnih panela.

Kako bismo vam pomogli u ovom poduhvatu, sastavili smo ovaj praktični vodič koji će razložiti svaku od specifikacija EcoFlow solarnih panela - i koncepte koji stoje iza njih - jedan po jedan.

Kao primjer, koristit ćemo EcoFlow-ov 400W rigidni solarni panel - najmoćniju montažnu opciju koju EcoFlow nudi.

EcoFlow 400W Rigid Solar Panel

Struja kratkog spoja

"Struja kratkog spoja" odnosi se na struju koja teče kroz oba kraja solarnog članka kada je izlaz solarnog panela kratkospojen, što je također maksimalna struja solarnog panela.

Napon otvorenog kruga

"Napon otvorenog kruga" odnosi se na vrijednost izlaznog napona solarnog članka kada je solarni panel otvoren na oba kraja, i to je također maksimalni napon solarnog panela.

Tip konektora

"Tip konektora" odnosi se na vrstu konektora koji se koristi. Konektori solarnih panela uspostavljaju pouzdanu i sigurnu vezu između solarnih panela i drugih komponenata PV sustava, uključujući kontrolere punjenja, pretvarače i solarne baterije (spajanje i korištenje s prenosivim energetskim postajama).

Najčešći tip konektora za solarne panele je industrijski standard MC4 — skraćeno od "Multi-Contact, 4mm" (što se odnosi na 4 mm promjer kontaktne igle konektora). EcoFlow koristi tip konektora MC4.

Efikasnost

Efikasnost mjeri koliko električne energije vaši paneli mogu proizvesti koristeći direktnu sunčevu svjetlost. Što je veća vaša ocjena efikasnosti, to više električne energije vaši paneli generiraju.

Ova mjerna jedinica pruža postotak koliko uhvaćene sunčeve svjetlosti vaši paneli mogu pretvoriti u upotrebljivu energiju. Općenito, moderni solarni paneli nude efikasnost između 21-25%, ovisno o fotovoltaičkim materijalima koji se koriste.

Iako nijedan panel neće uvijek pružiti maksimalnu efikasnost, EcoFlow-ovi monokristalni silicij čvrsti, prenosivi i fleksibilni solarni paneli hvale se efikasnošću od otprilike 23% - što je najbolje u industriji za ovu klasu PV ćelija.

Budući da uvjeti rijetko kad su savršeni, mnogi faktori mogu utjecati na količinu električne energije koju vaši paneli proizvode. Što je veća efikasnost, to više možete iskoristiti dostupne uvjete.

Tip ćelije

Tip ćelije označava vrstu ćelija koje se koriste u solarnom panelu. Tipovi ćelija uključuju monokristalne, polikristalne i tankoslojne.

Svi EcoFlow solarni paneli su monokristalni silicij, uključujući i ovdje opisani 400W rigidni solarni panel.

Znate li onaj prepoznatljivi crni izgled mnogih solarnih panela? On dolazi od monokristalnih solarnih ćelija, najefikasnije vrste solarnih panela u industriji.

Vjerojatno znate da "mono" znači jedan, a "poly" znači mnogo. Monokristalni solarni paneli imaju jedan laboratorijski uzgojeni silicijev kristal po svakoj fotovoltaičkoj ćeliji. Čvrsti solarni panel obično se sastoji od do 200 solarnih ćelija zaštićenih kaljenim staklom.

S druge strane, ćelije u polikristalnim solarnim panelima izrađene su od, kako ste pretpostavili, mnogo silicijevih kristala koji su istopljeni zajedno. Kao rezultat toga, konačni proizvod zauzima više prostora i nije ni blizu tako efikasan. Polikristalni solarni paneli su jeftiniji za proizvodnju, ali odabir njih umjesto monokristalnih panela može produljiti povrat investicije u solarnu energiju.

Monokristalni solarni paneli nude veću efikasnost po četvornom metru u usporedbi s polikristalnim ili tankoslojnim panelima (gdje efikasnost pada u jednoznamenkaste postotke).

Monokristalni paneli su pravi izbor ako želite maksimalno iskoristiti dostupan prostor koji prima direktnu sunčevu svjetlost.

Ne samo to, već monokristalne ćelije pružaju bolje performanse od polikristalnih ćelija u vrućim okruženjima i područjima bez optimalne sunčeve svjetlosti, kao što su zasjenjena mjesta.

Monokristalni PV paneli su skuplji, ali nude najbolje ocjene efikasnosti i dulji vijek trajanja.

Ukratko, pružaju više električne energije, koristeći manje prostora, tijekom dužeg vremenskog razdoblja - vrijedna investicija, ako mene pitate!

Ocjena snage

Ocjena snage mjeri maksimalnu količinu električne energije koju solarni panel može proizvesti. EcoFlow-ove opcije solarnih panela kreću se od 60W pa sve do 400W.

Međutim, važno je napomenuti da solarni panel rijetko doseže svoj potpuni potencijal za proizvodnju električne energije.

Ocjena snage određena je u laboratoriju pod Standardnim testnim uvjetima. To pokazuje maksimalnu količinu električne energije koju solarni panel može proizvesti pod idealnim uvjetima, uključujući:

  • Optimalnu radnu temperaturu od 25°C (77°F)
  • Potpuni sunčev sjaj u podne (zračenje) od 1000 W/m2 (1 kW/m2) (To je otprilike zračenje koje se koristi za testiranje i ekvivalentno je izravnom sunčevom svjetlu u najsvjetlijem dijelu dana, potpuno slobodnom od prepreka kao što su oblaci ili sjena.)
  • Atmosferska masa zraka (AM) razine mora od 1.5 (1 sunce)

Nije iznenađujuće da ovi uvjeti rijetko postoje u stvarnom svijetu.

Razumijevanje ocjene snage ključno je kako biste osigurali da solarni paneli ispunjavaju vaše potrebe za potrošnjom električne energije.

Solarni paneli mogu proizvesti do (ali nikada ne premašiti) svoju ocijenjenu snagu. U stvarnim primjenama, izlaz će značajno ovisiti o vanjskoj temperaturi, koliko direktnog sunčevog svjetla vaši paneli primaju, efikasnosti i drugim faktorima.

Iako nije precizna mjera koliko električne energije će vaši paneli stvarno proizvesti, korisno je utvrditi koje panele (i koliko njih) će vam trebati da postignete svoje ciljeve.

Ako koristite panele zajedno s prenosivom energetskom postajom, zapamtite da ukupna ocijenjena snaga bilo kojih panela koje planirate spojiti na vašu prenosivu energetsku postaju ne smije premašiti solarni unos punjenja uređaja.

Na primjer, solarni unos punjenja DELTA Pro iznosi 1600W (i može se povećati na 3200W ako spojite dva DELTA Pro uređaja pomoću Double Voltage Hub-a).

Prekoračenje solarnog izlaza punjenja vaše prenosive energetske postaje (ili baterije u kojoj planirate pohraniti električnu energiju koju generiraju vaši paneli) neće proizvesti više električne energije. Zapravo, to može oštetiti vašu prenosivu energetsku postaju ili bateriju.

Maksimalni radni napon

Maksimalni radni napon označava maksimalni napon koji PV panel može proizvesti.

Maksimalna radna struja

Maksimalna radna struja označava maksimalnu amperažu koju solarni panel može proizvesti.

Koeficijent temperature

Koeficijent temperature označava da je općeniti standard za mjerenje ocijenjene snage izlaza fotovoltaičkih panela temeljen na kalibraciji na 25 °C. U stvarnoj uporabi, temperatura okoline će se široko razlikovati. Efikasnost solarnih panela će se mijenjati s promjenama temperature. Koeficijent temperature označava proporciju promjene.

Koeficijent temperature otvorenog napona

Koeficijent temperature otvorenog napona označava koliko se struja, izlazni napon ili snaga solarnog članka mijenjaju zbog okolne temperature koja okružuje članak (prije nego što se niz počne zagrijavati).

Nekoliko faktora može utjecati na performanse vašeg solarnog panela, uključujući vrstu panela koji imate, količinu sunčevog zračenja, starost vašeg panela i više.

Koeficijent temperature otvorenog napona je jedan od tih faktora.

Mjeri se omjerom promjene električne performanse kada se temperatura vašeg niza povećava ili smanjuje za višekratnike od 1°C u odnosu na temperaturu od 25°C iz Standardnih testnih uvjeta.

S koeficijentom temperature otvorenog napona od -0.35%/°C koji nudi EcoFlow 400W čvrsti solarni panel, to znači da će se za svaku promjenu temperature od 1°C napon, izlazna snaga ili struja vašeg solarnog panela promijeniti za 0.35%.

Ako je temperatura iznad 25°C, taj se napon privremeno gubi. Nasuprot tome, ako je temperatura ispod 25°C, taj napon se privremeno dobiva.

Koeficijent temperature kratkospojnog napona

Koeficijent temperature kratkospojnog napona označava iste parametre kao otvoreni napon, osim što je u ovom slučaju koeficijent 0,06% °C.

Maksimalna struja osigurača

Maksimalna struja osigurača označava količinu amperaže od koje su paneli i sustav zaštićeni.

Osigurač služi za zaštitu solarnih panela od električnih prestrujnih situacija. Takve situacije mogu nastati zbog visokih temperatura ili zasjenjivanja. Kada projektirate svoj solarni energetski sustav i birate njegove komponente, ovo je ključni faktor koji trebate uzeti u obzir kako biste osigurali da je odgovarajući za veličinu vaših panela i njihov broj.

Razmatranje maksimalne struje osigurača prilikom dizajniranja vašeg solarnog energetskog sustava pomaže osigurati da je sustav zaštićen od prestrujnih situacija i da radi sigurno. Osigurač obično možete pronaći u kutiji za kombiniranje, koja obično sadrži električne veze između invertora i vaših solarnih panela.

Ova ključna sigurnosna značajka pomaže zaštititi vaše solarne panele i cijeli vaš sustav.

Maksimalni napon sustava

Maksimalni napon sustava označava najveći napon koji vaš solarni panel sustav može imati, ovisno o panelima koje koristite. Različiti naponi sustava postoje za prijenosno skladištenje energije. Na primjer, DELTA Pro nudi maksimalni napon od 150V.

Kada spojite solarni panele u "nizove" ili "stringove", njihovi naponi se zbrajaju. Ukupni napon ne smije premašiti maksimalni sustavski napon.

Dimenzija

Dimenzija se odnosi na veličinu panela, mjerenu u inčima ili centimetrima. Važno je osigurati da imate dovoljno površine koja prima direktno sunčevo svjetlo prije nego što odaberete panele.

Za stambene instalacije trebat ćete više solarnih panela. Kako biste bili na sigurnoj strani, odaberite prenosivu energetsku postaju koja vam ostavlja prostora za proširenje, poput EcoFlow DELTA Pro.

Fleksibilni solarni paneli su odlična opcija koja vam pomaže maksimizirati dostupnu površinu za prikupljanje sunčevih zraka.

Neto težina

Neto težina odnosi se na težinu pojedinog solarnog panela, mjerenog u kilogramima (kg) ili funtama (lb).

Završna misao

Nemojte se prepasti tehničkih specifikacija solarnih panela.

S malo vremena i pažnje, nije toliko komplicirano kao što se čini pronaći prave solarne panele za vas.

Prije nego što napravite svoju kupovinu, postoji još jedan faktor koji trebate razmotriti, a to je vrsta panela koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Važno je razumjeti različite vrste solarnih panela koje ćete pronaći u izboru tvrtke EcoFlow: rigidni, fleksibilni i prenosivi.

Ako tražite rješenje za kuću bez mreže ili želite nadograditi trenutni električni sustav u svojoj kući, možda ćete se najbolje snaći s rigidnim solarnim panelom.

Prijenosni solarni panel može vam bolje odgovarati ako tražite nešto za svoj sljedeći izlet izvan mreže.

Ako tražite nešto što biste mogli pričvrstiti na svoj kamper ili RV, fleksibilni solarni paneli mogli bi biti upravo ono što tražite.

Iako smo koristili rigidni solarni panel od 400W kao primjer za objašnjenje ovih specifikacija, koncepti su isti za sve opcije.

Nakon što ste utvrdili što vam treba da biste pokrenuli svoj sustav, možete obaviti kupovinu i krenuti prema smanjenju svoje ovisnosti o mreži.

Vjerujte nam - kad jednom počnete uživati u smanjenoj ovisnosti o mreži i pristupu električnoj energiji gdje god sunce sija, više se nećete okretati unatrag.