EcoBlog

Trebaju li se solarni paneli čistiti?

Trebaju li se solarni paneli čistiti?

Čišćenje solarnih panela je vruća tema: trebate li ili ne?

Dok neki sugeriraju da je redovito pranje panela nužno kako biste postigli maksimalnu konverziju solara. Drugi smatraju da bi solarni paneli trebali povremeno dobiti samo ispiranje ako primijetite znatno niski solarni izlaz. Uvijek je dobro krenuti s preporukama proizvođača solarnih panela za održavanje, ali ako niste sigurni, nastavite čitati kako biste saznali kako održavati i čistiti svoje solarne panele.

Treba li čistiti krute/rigidne solarne panele?

Trebate li ili ne trebate čistiti svoje solarne panele doista ovisi o nekoliko glavnih čimbenika: kutu vaših panela i vašoj geografiji.

Položaj vaših solarnih panela može utjecati na nakupljanje prljavštine. Ako su postavljeni horizontalno, veća je vjerojatnost da će se prljavština zalijepiti za panele. Na nagibu, prljavština će vjerojatnije skliznuti dolje umjesto da ostane na istom mjestu. Vaša lokacija također može odigrati ulogu u tome koliko će se prljavštine nakupiti na vašim solarnim panelima. Ako se nalazite u području s pustinjskim karakteristikama, paneli su skloniji nakupljanju prašine. Život u blizini šuma ili unutar šume može uzrokovati problematično nakupljanje peludi, lišća i ptičjeg izmeta.

Koliko često ih treba čistiti?

Iako navedene situacije mogu utjecati na to koliko će se vaši solarni paneli zaprljati, najbolji način za 'čišćenje' solarnih panela je jednostavno prepustiti prirodi da obavi svoje. Dobar pljusak će isprati prašinu i otpatke s panela kako bi radili s kapacitetom od otprilike 95%. Međutim, ako živite na izrazito suhom području ili doživljavate sušu, možda ćete ih morati zalijevati, ali to je zaista potrebno samo ako primijetite problem.

Ako nemate jasan pogled na svoje panele, postavljanje kamere usmjerene prema njima omogućit će vam da pratite nakupljanje prljavštine i druge probleme.

Možete provjeriti izlaz solarnih panela na nekoliko različitih načina, ovisno o sustavu koji koristite.

 • Za prijenosne električne stanice ili kućne rezervne baterije, jednostavno provjerite zaslon ili aplikaciju kako biste vidjeli izlaz.
 • Da biste izravno provjerili izlaz solarnog panela, koristite multimetar za provjeru napona.

Kako očistiti solarne panele?

Ako mislite da je potrebno ići dalje od crijeva za vodu, postoji nekoliko opcija koje možete odabrati.

Usluge čišćenja solarnih panela.

Ako imate cijeli niz panela na krovu, najjednostavniji i siguran izbor može biti unajmljivanje tvrtke. Prosječna cijena čišćenja solarnih panela iznosi oko 150 eura, ali neki instalateri solarnih panela nude besplatnu ili smanjenu uslugu čišćenja.

čišćenje solarnih panela

Neki proizvođači solarnih panela zapravo zahtijevaju čišćenje panela svakih šest mjeseci kako bi vaša garancija ostala valjana. Profesionalne čistionice pružaju uslugu pranja i također provjeravaju moguću štetu koju su prouzrokovali ptice i okoliš.

Automatizirani čistači solarnih panela.

Ovisno o veličini vašeg niza solarnih panela, njihovom položaju i lokaciji, možda ćete poželjeti uložiti u programabilni sustav za pranje panela kako biste ih redovito ispirali. To je posebno korisno ako živite na suhom i vrućem području i ne želite se mučiti penjući se na ljestve kako biste ih sami zalijevali.

Također su dostupni roboti čistači solarnih panela za ravne i nagnute nizove. Ovi automatizirani roboti također dobivaju energiju iz solarnih panela i ne koriste vodu. Neki se kreću po tračnicama ili koriste pametno mapiranje kako bi čistili solarni panele koristeći krpe od mikrovlakna.

Troškovi čišćenja solarnih panela.

Do sada smo predstavili tri različita načina da vaši solarni paneli ponovno zablistaju; profesionalne čistionice, automatizirani sustav za čišćenje solarnih panela ili sami.

Sada smo došli do onoga što sve najviše zanima. Koliko košta svaka opcija? Koja je najisplativiji način čišćenja mojih panela? Kako se preporučuje redovito održavanje, odabir pravog načina može vas spasiti od budućih briga.

OPCIJA

Uključuje

Dobro za

trošak

Usluge čišćenja panela

 • Profesionalne tvrtke za čišćenje solarnih panela
 • Izvođači usluga čišćenja solarnih panela
 • Visoki krovovi
 • Paneli koji su teško dostupni
 • Veliki broj panela
 • Područja s tvrdom vodom

140-200€

Automatizirani čistači panela

 • Automatski sustavi za čišćenje fotonaponskih panela
 • Roboti za čišćenje solarnih panela
 • Vrlo veliki broj panela (npr. solarne farme)
 • Područja s tvrdom vodom

1500-3000€

Napravite sami (DIY)

 • Crijevo, mekana spužva i krpa, kanta, četka s dugom drškom
 • YouTube video koji pokazuje kako to napraviti
 • Solarni paneli za kuću
 • Mali broj panela
 • Lako dostupni paneli
 • 0€ ako imate alate.

Kako očistiti solarne panele sami?

Ako se odlučite za opciju samostalnog čišćenja, evo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju:

 • Prije nego što učinite bilo što, provjerite kod proizvođača panela postoje li specifične upute za održavanje i čišćenje. Korištenje pogrešnih alata ili sredstava za čišćenje može uzrokovati nepopravljivu štetu koja smanjuje solarni izlaz i poništava vašu garanciju.
 • Isključite svoj sustav prema uputama iz priručnika ili isključite prijenosne solarne panele iz prijenosne električne stanice.
 • Većina proizvođača preporučuje upotrebu samo vode za čišćenje panela. Mnogi proizvodi za čišćenje ostavljaju ostatke koji ponekad mogu utjecati na učinkovitost. Ovisno o vašoj lokaciji, možda ćete također razmotriti upotrebu destilirane vode. Tvrdi vodovod, posebno, sadrži minerale koji se mogu ostaviti iza sebe.
 • Ako nakon upotrebe vode ostanu mrlje, upotreba malog iznosa deterdženta za posuđe s neabrazivnom spužvom će obaviti posao. Pokušajte izbjegavati upotrebu drugih sredstava kao što su sredstva za pranje rublja ili kemikalije jer mogu loše reagirati s solarnim stanicama.
 • Odaberite oblačan dan ili počnite rano ujutro. Sredina jutra uzrokuje brzo isparavanje vode, ostavljajući za sobom ostatke.

Alati za čišćenje solarnih panela

Nećete trebati specijaliziranu opremu za čišćenje svojih solarnih panela. Crijevo, mekana spužva i kanta trebali bi biti dovoljni za obavljanje posla. Visokotlačni čistači nisu preporučljivi, jer mogu lako oštetiti solarne stanice. Umjesto sapuna, paneli se mogu poprskati razrijeđenim bijelim octom, a zatim ih obrisati spužvom. Mekana spužva ili mekana krpa mogu se koristiti za uklanjanje viška vlage.

Idealna situacija je čišćenje s tla, koristeći četku s dugom drškom.

Čišćenje solarnih panela na krovu

Ako je vaša jedina opcija samostalno se popeti na krov, svakako poduzmite sigurnosne mjere kao što su nošenje zaštitne kacige i pojas za osiguranje.

Čišćenje prijenosnih solarnih panela na tlu

čisćenje solarnih panela

Budući da se prijenosni solarni paneli mogu preklopiti, možda će zahtijevati manje održavanja u usporedbi s krutim PV panelima. Operite ili obrišite prijenosni solarni panel vodom ili vlažnom krpom isto kao i kruti paneli. Ako ste bili na posebno blatom kampiranju ili koristite veće panele za rezervnu energiju kod kuće, možda ćete ih morati isprati. Prijenosni solarni paneli tvrtke EcoFlow imaju IP67 vodootpornu ocjenu. Lako ih je čistiti mlazom vode kad je to potrebno.

Za razliku od krutih panela, prijenosni solarni paneli pružaju vam fleksibilnost u smislu mjesta postavljanja i uporabe uz iste, ako ne i bolje mogućnosti punjenja solarnom energijom.

Iako ih prijenosnost EcoFlow solarnih panela čini savršenima za kampiranje, također ih možete koristiti kao sustave za krovne PV panele. U kombinaciji s prijenosnim električnim stanicama, solarni paneli mogu pripremiti vaš dom za prekide u napajanju ili opskrbljivati vašu cijelu kuću solarnom energijom. Ne samo to, već s ekosustavom kućnih baterija, poput EcoFlow DELTA Pro, možete upravljati i prilagoditi svoju kućnu energiju. Višak energije pohranjuje se u prijenosnim električnim stanicama, pa ste uvijek spremni za neočekivane prekide u napajanju, oblačne dane ili čak kampiranje. S pametnim kućnim panelom možete koristiti postojeće solarno povezane PV panele s DELTA Pro i njegovim ekosustavom.

Odaberite Solarni Panel ili Prijenosnu Bateriju

EcoFlow 100W Solar Panel (Flexible)

129,00  (971,95 kn)
Naš lagani, fleksibilni solarni panel dizajniran je tako da savršeno odgovara zakrivljenosti krova kombija, kamp prikolice ili broda. Montirajte i

EcoFlow 60W Prijenosni Solarni Panel

169,00  (1.273,33 kn)
S visokom stopom pretvorbe od 23.4% koju 60W prijenosni solarni panel pruža, prijenosna energetska stanica RIVER 2 može se potpuno napuniti za samo 5 sati. To znači da možete puniti RIVER 2 bilo gdje i održavati napajanje svojih osnovnih uređaja.
 • Brže punjenje s visokom stopom pretvorbe od 23.4%
 • Jednostavno postavljanje u samo 10 sekundi
 • IP68 ocjena osigurana višeslojnim materijalima
 • Težina od 3.2 kg i jednostavan dizajn za nošenje jednom rukom
 • Idealni izvor solarnje energije za RIVER 2

EcoFlow 100W Rigidni Solarni Panel (dva komada)

179,00  (1.348,68 kn)
EcoFlow 100W rigidni solarni panel ima izvrsnu stopu pretvorbe od 23%, omogućavajući vam brže punjenje.
 • Stopa pretvorbe u sunčevu svjetlost od 23%
 • Crni dizajn koji se uklapa uz svaki stil kuće
 • Izrađen da traje s IP68 ocjenom
 • Brza i jednostavna instalacija

EcoFlow 110W Solar Panel

Najniža cijena: 279,00  (2.102,13 kn)
Snižena cijena: 249,00  (1.876,09 kn)
Solarni EcoFlow panel od 110W prijenosan je, sklopiv i kompaktan, težak samo 4kg

EcoFlow 160W Solar Panel

Najniža cijena: 314,10  (2.366,59 kn)
Snižena cijena: 299,00  (2.252,82 kn)
Solarni EcoFlow panel od 160W prijenosan je, sklopiv i kompaktan, težak samo 5kg

EcoFlow 220W Solar Panel

Najniža cijena: 449,10  (3.383,74 kn)
Snižena cijena: 449,00  (3.382,99 kn)
EcoFlow 220W prijenosni solarni panel je dva u jednom.

EcoFlow 400W Rigidni Solarni Panel (dva komada)

599,00  (4.513,17 kn)
Izrađen od visoko učinkovitih monokristalnih ćelija, EcoFlow 400W rigidni solarni panel ima izvrsnu ocjenu učinkovitosti od 23%.
 • Učinkovitost od 23%
 • Potpuno crni dizajn koji se uklapa u stil svake kuće
 • Izrađen da traje (IP68 rejting)
 • Brza i jednostavna instalacija
 • 10 godina jamstva

EcoFlow 400W Solar Panel

Najniža cijena: 949,00  (7.150,24 kn)
Snižena cijena: 799,00  (6.020,07 kn)
Ovaj jednodijelni, sklopivi solarni panel od 400 W savršen je za dom, kampiranje i život izvan mreže.

Bilo da imate niz krutih solarnih panela na krovu ili niz prijenosnih solarnih panela na tlu, najbolje ih je održavati čišćenjem na najmanju moguću mjeru. Dok bi krovni paneli trebali biti u redu nakon kiše, nazovite tvrtku koja pružauslugu čišćenja ako niste sigurni. Što se tiče prijenosnih panela, nije potrebno komplicirati već ih čistite s vodom i mekom krpom.